Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Omorganisering inom äldreomsorgen– avdelning i Lönsboda pausas tillfälligt

Hälsa- och omsorgsförvaltningen har under en tid sett en minskad efterfrågan av vård- och omsorgplaster på kommunens äldreboenden. Färre ansökningar och ett flertal lediga lägenheter gör att förvaltningen väljer att tillfälligt pausa en av sina avdelningar på äldreboendet Bergfast i Lönsboda för att anpassa verksamheterna efter behovet. Vårdtagarna som bor på avdelningen kommer att erbjudas en annan lägenhet inom kommunens vård och omsorgsboende.

Hur länge det minskade behovet kommer att kvarstå är i nuläget oklart. Under tiden kommer hälsa – och omsorgsförvaltningen tillfälligt pausa avdelningBergfast i Lönsboda. Avdelningen kan eventuellt öppnas upp om och när behovet av vård-och omsorgsboende ökar igen.

- Vi får inte in lika många ansökningar till våra vård- och omsorgsboenden som tidigare. Det är något som vi har kunnat se över en längre tid, vilket i sig är positivt då det tyder på ett förbättrat hälsotillstånd hos våra seniora medborgare. Samtidigt har vi nästan 10 lediga platser på våra boenden, vilket inte är optimalt, Andriette Näslund som är områdeschef inom på hälsa- och omsorgsförvaltningen.

Idag bor 6 personer på avdelningen som kommer att erbjudas en annan lägenhet på kommunens vård- och omsorgsboenden. Närstående till vårdtagarna och personal har informerats om att avdelningen kommer att pausas.

- Vi har pratat med närstående och personal om förändringen som vi gör och vad det innebär för vårdtagarna på boendet. Vårdtagarna kommer även att informeras och vi kommer att lyssna in eventuella önskemål om en ny vård- och omsorgsboendeplats i kommunen, säger Andriette Näslund.

Personal erbjuds ny arbetsplats inom kommunen

För att ge möjlighet att lediga tjänster skapas inom hälsa- och omsorgsförvaltningen kommer tills vidare inga nya tjänster till undersköterska lysas ut. Lediga tjänster erbjuds istället till personal från avdelningen. Tillfälligt ska vakanta tjänster ersättas genom vikariat för att tjänsterna ska kunna erbjudas till personal som har anställning på Bergfast när avdelningen pausas. Samverkan kommer att ske med fackliga organisationer och riskanalyser kommer att utföras enligt rutin.

Kontakt

  • Andriette Näslund
    Områdeschef - Hälsa, Sjukvård och Boende
    0709-31 82 80
    andriette.naslund@osby.se
  • Ellinor Johansson
    Enhetschef Bergfast och Soldalen
    0479-52 84 67
    ellinor.johansson@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild