Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ny översiktsplan antagen – en plan för framtiden

Den 3 juni antogs Osby kommuns nya översiktsplan i kommunfullmäktige. I översiktsplanen beskrivs hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras fram till år 2040. Ett gediget arbete där flera personer med olika professioner har varit med och tagit fram kommunens nya översiktsplan.

Den 24 februari 2023 hölls uppstartsmötet. Därefter påbörjades ett intensivt arbete med att ta fram en ny översiktsplan för Osby kommun. Under arbetets gång har det varit många diskussioner med privatpersoner, näringsliv, förvaltningar, myndigheter och politiker. Skolklasser har besökts där eleverna fick svara på hur de vill bo och jobba i framtiden. Översiktsplanen har skickats på samråd och granskning för att inhämta synpunkter. Den 3 juni 2024 presenterades den slutligen i kommunfullmäktige som därefter antog Osby kommuns nya översiktsplan.

Hur känns det?

- Jag är imponerad av allt arbete som har lagts ner på vår nya översiktsplan. Vi har satt ihop ett mycket bra team. Det var även bra att vi fick med Karolina Persson på Sweco som projektledare. Hennes erfarenheter och kunskaper har varit till mycket stor hjälp. Arbetsmässigt har det tagit strax över 1 år, så det har varit ett intensivt arbete som har gjorts på väldigt kort tid, säger Jan Karlsson som är mark- och exploateringschef i Osby kommun.

Vad kan man läsa om i översiktsplanen?

- I översiktsplanen beskrivs bland annat hur mark- och vattenområden ska användas, var företag ska kunna etablera sig och var man kan bygga bostäder i Osby kommun år 2040, säger Kettil Svensson som är planarkitekt i Osby kommun och biträdande projektledare för översiktsplanen.

Vad skiljer sig från den tidigare översiktsplanen?

- Den är mycket mer tillgänglig och lättöverskådlig än vår tidigare översiktsplan. Interaktiva kartor, enklare att ta del av innehållet, bilder som följer med texten när du scrollar på sidan. Den är även gjord enligt svensk standard där vi har följt Boverkets senaste ÖP-modell. En standard som man vill att alla kommunen följer så att översiktsplaner ser likadana ut i hela Sverige, vilket är bra för alla, säger Jan Karlsson.

Här kan du ta del av Osby kommuns nya översiktsplan!

Bild

Foto: Daniel Daemi

Kettil Svensson (biträdande projektledare och planarkitekt), Jan Karlsson (mark- och exploateringschef), Sofie Kling Mathiasson (biträdande projektledare och planarkitekt) står utanför Osbysalen i kommunhuset.

På bild: Kettil Svensson (biträdande projektledare och planarkitekt), Jan Karlsson (mark- och exploateringschef), Sofie Kling Mathiasson (biträdande projektledare och planarkitekt)